Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uykudan uyanınca ortaya çıkan çene ve baş bölgesindeki ağrı neden kaynaklanıyor olabilir?

Diş Sıkma Tedavisi

Diş Sıkma ya da gıcırdatma, toplumda birçok kişinin hayatında zaman zaman karşılaştığı, “bruksizm” olarak da bilinen önemli bir problemdir. Genellikle uyku sırasında veya gün içinde stresli durumlarda farkında olmadan yapılır. Eğer kişi, bu probleme kronik olarak maruz kalırsa, ağız ve diş sağlığında baş gösteren sorunlarda zamanla artış görülür. Diş sıkma sırasında dişler, aşırı baskıya maruz kalır ve bunun etkisiyle çene kemikleri önemli ölçüde hasar görebilir. Bu nedenle, diş sıkmanın zamanla dişleri çatlatma, aşındırma ve hatta kırma gibi ciddi sonuçları olabileceği unutulmamalıdır. Diş etlerinde bölgesel çekilmeler, dişlerde ağrı ve hassasiyet, çene ekleminde ağrı, ağzı açıp kapama sırasında eklemde ses çıkması görülebilir. Çene kaslarında, yüz şeklinde değişiklikler meydana gelebilir. Ayrıca dişlerin sıkılması sırasında farkında olunmadan yanakların içi ısırılabilir ve bu bölgede de çeşitli hasarlar meydana gelebilir. Diş sıkan hastalarda zamanla ağız açmada kısıtlılık meydana gelmektedir.

Bruksizm – Diş Sıkma Tedavisi

Diş sıkma, genellikle diş ağrısı, çene ağrısı, baş ağrısı ve kulak ağrısı gibi bir dizi semptomla kendini gösterir. Geceleri farkında olmadan dişlerini sıkarak uyuyan kişide, sabah uykudan uyandığı sırada ağzı açmada zorluk ya da kısıtlılık hissedilebilir.

Diş sıkmanın nedenleri arasında; stres, anksiyete, depresyon, uykusuzluk, genel ağız- diş sağlığı problemleri, yüksek kafein tüketimi, sigara & alkol tüketimi ve bazı ilaçların kullanımı yer almaktadır. Omurga problemleri, skolyoz, sezeryan skarı gibi bazı skar dokuları da dolaylı yoldan kas ve fasya bağlantıları ile diş sıkma sorunlarına yol açabilir.

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kişiler genelde diş sıkma problemi yaşadıklarının farkında değildir. Genel diş hekimi muayenesi sırasında diş hekiminiz diş sıkma ya da gıcırdatma alışkanlığınız olup olmadığını fark edebilir. Diş sıkma, tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Yol açtığı sorunlar düşünüldüğünde, farkına varılır varılmaz tedavi yoluna gidilmesinin önemi de anlaşılabilir. Uygulanacak tedavi yöntemleri, oluşma nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Diş hekimlerinin bu probleme yönelik hastalara sunduğu bazı tedavi seçenekleri şu şekildedir:

  • Eğer diş sıkma problemi, stres veya anksiyete gibi psikolojik sebeplerden kaynaklanıyorsa, stres yönetimi tekniklerini öğrenmek ve düzenli olarak uygulamak faydalı olabilir. Günlük yaşam şeklinizde yapılacak bazı değişikliklerle stresi, kaygıyı ve öfkeyi yönetmek mümkündür. Ayrıca sizi rahatsız eden duygu ve düşüncelerin zamanında ifade edilmesi de size kendinizi çok daha iyi hissettirebilir. Stresi yönetmek için başvurulan teknikler arasında yoga, meditasyon, nefes egzersizleri ve masaj, rahatlatıcı müziklerin dinlenmesi gibi diğer gevşeme yöntemleri en yaygın kullanılanlardır.
  • Eğer diş sıkma, ağız içinde dişlerin yanlış sıralanışı, tedavi edilmeyen eklem ve çene rahatsızlıkları gibi ağız ve diş sağlığından kaynaklı bir sebebe dayanıyorsa, diş hekiminiz daha farklı tedavi seçeneklerine yönelecektir. Bunlardan biri diş plağı kullanımıdır. Diş hekiminizin bilgisi dahilinde, geceleri uyurken veya gün içinde kişiye özel olarak hazırlanan diş plaklarından kullanabilirsiniz. Diş plağı kullanmak, dişler üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı olur ve diş sıkma sonucu oluşan bazı semptomları azaltmada oldukça etkilidir. Bunun dışında, kas içi botilinium toksin (botoks) enjeksiyon işlemi diş sıkma tedavisinde etkin bir çözüm değildir. Botoks uygulaması ile sadece tek bir çiğneme kası olan Masseter kası baskılanır. Sadece masseter kasına uygulanan botoks işlemi ise diğer kaslara fazlaca yük bindirmektedir. Stres ve aşırı çiğneme kuvveti gece plağı kullanımı, osteopati, manuel terapi ve nöralterapinin kombine uygulanması ile ortadan kaldırılarak kasların gevşemesi sağlanır. Böylece dişlerin kenetlenmesi önlenmiş olur.
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri nadiren bruksizme neden olabilir. Ayrıca aşırı alkol, sigara ve kafein tüketimi sonucu uyku kalitesinin düşmesi, çene ekleminin farkında olmadan kasılmasıyla sonuçlanabilir. Eğer diş sıkmanın bu gibi sebeplerden kaynaklandığı tespit edilirse aşırı alkol, sigara ve kafein tüketimini azaltmak gerekir. Bu sayede geceleri daha kaliteli bir uyku mümkün hale gelir. Normal şartlarda da kaliteli bir uyku için her gece aynı saatte uyumalı, uykuya geçmeden önce elektronik aletlerinizle vedalaşmalı, yatak odanızın sessiz ve karanlık olduğundan emin olmalısınız.
  • Diş hekiminin muayenesi sonrasında eğer diş sıkma bedenin başka bir bölgesinde yer alan sorunlardan birinden kaynaklanıyorsa, çözümünde de bu konuda çalışan birkaç profesyonelin birlikte uygulama yapması gerekebilir.
  • Diş sıkma postür bozukluğun kaynaklı ise yine fonsiyonel diş hekimi muayenesi sayesinde ana kaynak tespit edilerek sonuca çok daha hızlı gidilebilmektedir.

Düzenli yaptıracağınız diş kontrol ziyaretlerinizde hekiminizin uygun gördüğü tedaviler ile ağız, diş ve çiğneme sisteminin sağlığını sürdürebilirsiniz.

Bruksizm tedavisinde Dent-Art uzman kadrosu hizmetinizde…

Eğer siz de diş sıkma problemi yaşıyorsanız, diş hekiminize danışarak sizin için en uygun tedavi seçeneklerini öğrenebilir, ağız ve diş sağlığınızı olumsuz etkileyen bu sorundan tamamen kurtulabilirsiniz.

 

Diş sıkma neden olur, Uyurken dişleri sıkmamak için Ne Yapmalı, Uykuda diş sıkma, dentart ankara, Uykuda diş gıcırdatma, Diş Sıkma tedavisi, Diş sıkmasına kesin çözüm, Bruksizm tedavisi, diş sıkma nasıl önlenir, Diş sıkma nedenleri, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi

Similar Blog Posts

Genç Yaşta Diş Çürümesi

Genç Yaşta Diş Çürümesi, diş minesinin asidik saldırıya uğraması sonucu oluşan bir dental hastalıktır. Diş…

Bebekler Ne Zaman Diş Hekimini Ziyaret Etmeli?

ek çok ebeveyn, çocuklarının diş sağlığı için onları diş hekimine götürmekte gecikebiliyor. Oysa ki erken…

Diş Hekimliğinde Sedasyon

Diş hekimliği uygulamalarında lokal anestezi, sedasyon ve genel anestezi önemli bir yer tutmaktadır. Dental işlemler…

Diş Hekimliğinde Acil Durumlar Nelerdir?

Diş tedavisinde ani ve beklenmedik sağlık sorunları, hayatımızın her anında karşımıza çıkabilir. Ağız ve diş…
WHATSAPP DESTEK