Diş Hekimliğinde Acil Durumlar Nelerdir?

Diş Hekimliğinde Acil Durumlar Neler

Diş Hekimliğinde Acil Durumlar

Diş tedavisinde ani ve beklenmedik sağlık sorunları, hayatımızın her anında karşımıza çıkabilir. Ağız ve diş sağlığındaki acil durumlar da sık karşılaşılan sorunlarındandır. Diş hekimliğinde acil durumlar karşısında zamanında ve doğru müdahale genellikle kalıcı hasarın önlenmesine yardımcı olabilir.

Düzenli ve iyi bir diş bakımıyla önlem almak ağız sağlığını korumanın en iyi yolu olsa da, beklenmedik durumlar bazı hasarlara sebep olabilir. Acil durumlarda ne yapılacağını bilmek ve en kısa sürede diş hekimine başvurmak uzun vadeli hasarları önlemeye oldukça yardımcı olur.

En Yaygın Diş Sorunları, Farkında olmad

Diş hekimliğinde karşılaşılan en yaygın acil diş sorunları ve bunlar karşısında yapılabilecekler şöyle sıralanabilir:

Diş Ağrısı: Ani oluşan diş ağrıları genellikle dişteki çürük veya enfeksiyondan kaynaklanır. Bazı diş ağrıları acil tedavi gerektirmeden tedavi edilebilirken, şişlik gibi bazı belirtiler eşlik ediyorsa acil müdahale gerektirir. Diş ağrıları genellikle zonklama biçiminde ve son derece rahatsız edici olarak hissedilir. Ağrı gittikçe şiddetlenir ve bazen dayanılmaz bir hal alır. Özellikle apse gibi bir durum mevcutsa, dışarıdan fark edilecek kadar şişliklere sebep olabilir. Bu durumda yapılacak ilk şey, ağrıyı hafifletmek için ağrı kesici ilaç almak olabilir. Ağrıyan diş üzerine Aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç konmamalıdır. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilmektedir. Bunun yerine yanağın dışına soğuk kompres uygulamak ve vakit kaybetmeden diş hekimini aramak gerekir.

Diş Çürükleri

Çürükler dışında diş ağrılarının diğer sebepleri şunlar olabilir:

  • Diş minesinin aşınması
  • Diş eti hastalıkları: Diş etlerinde hissedilen şişlik veya ağrı genellikle diş eti enfeksiyonu veya hastalığının bir belirtisi olabilir. Isırma ve çiğneme sırasında ağrı varsa, sıcak su ile yapılan hafif gargara veya ağız içi antiseptik solüsyonlar kullanılabilir. İlk aşamada bu rahatlatıcı yöntemlere başvurduktan sonra vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurmak önemlidir.
  • Gömülü dişler (yirmilik dişler)
  • Sinüzit vb. ağız dışı hastalıklar da şiddetli diş ağrısı gibi algılanabilir.

Dişte Oluşan Hasarlar

Kırılan veya Çatlayan Dişler: Herhangi bir darbe veya sert cisim teması sonucunda dişlerde kırılma veya çatlama meydana gelebilir. Kanama varsa, öncelikle ağzı ılık suyla çalkalayıp kanamanın olduğu yere bir parça gazlı bez uygulamak gerekir. Şişlik ve ağrı olması durumunda, yüzün dişe en yakın kısmına soğuk kompres uygulanmalıdır. Kırık dişin üzerine kesinlikle bastırılmamalı veya herhangi bir şey sıkıştırılmamalıdır.

Yaralanmanın durumuna göre dişi tekrar yerine yerleştirebilirsiniz ancak dişi yuvaya itmemeye dikkat etmek gerekir. Bunun maksimum bir saat içinde yapılması, kırılmış dişi kurtarma şansını arttırır. Eğer kırılan dişe ait parçalar varsa veya kırılan dişi yeniden yerleştirmek mümkün değilse süt veya bir tutam tuz eklenmiş su dolu küçük bir bardağa konarak acil bir şekilde diş hekimine gitmek gerekir.

Dolgu veya Diş Teli Hasarları: Önceden hasar görmüş dişlerin tedavisinde yapılan kuronlar ve dolgular kırıldığında, daha fazla hasarı veya yeniden enfeksiyonu önlemek için hemen tedavi ettirmek gerekir.

Aynı şekilde ortodontik tedavide kullanılan diş telleri de kırılabilir. Bu sadece rahatsızlığa neden olmakla kalmaz, aynı zamanda dişlerin hizalanması ve düzleştirilmesindeki ilerlemeyi yavaşlatabilir ve hatta tersine çevirebilir. İlk aşamada kopan teli daha rahat bir konuma itmek veya bir parça gazlı bezle kapatmak gerekir. Fazla vakit kaybetmeden mümkün olan en kısa sürede diş hekimine başvurmak sorunun ilerlemesini önleyecektir.

Diş Çekimi Sonrası Oluşan Ağrılar

Çeşitli sebeplerle yapılan diş çekimi veya ameliyatları sonrası bir miktar ağrı ve sızıntı halinde kanama yaşanması normaldir. Bunun için, bir süre hekimin uyguladığı gazlı bez tamponuna devam edilmelidir. Operasyon sonrası ağzın içini durulama, yeme-içme, emme, tükürme ve sigara /alkol içme gibi eylemlerden kaçınılmalıdır. Aradan geçen zamana rağmen kanama ve ağrı devam ediyorsa diş hekimini tekrar ziyaret etmek için vakit kaybetmemek gerekir.

Ankara Bahçelievler DentArt Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, çeşitli diş hastalıklarını tedavi eden uzman hekimlerden oluşmaktadır. Kliniğimizdeki uzman hekim kadromuz ve çalışanlarımızla, acil diş hekimine ihtiyaç duyduğunuz tüm durumları ciddiye alıyoruz. Yeni ve mevcut hastalarımıza, mümkün olan en kısa sürede acil diş randevuları sunuyoruz.

 

Diş hekimliğinde acil durumlar nelerdir, diş hekimi ankara, diş ağrısı, diş çürüğü, diş minesinin aşınması, diş eti hastalıkları, diş kırılması, çatlak diş, diş teli hasarları, diş dolgusu düşmesi, diş çekimi, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi

Similar Blog Posts

Genç Yaşta Diş Çürümesi

Genç Yaşta Diş Çürümesi, diş minesinin asidik saldırıya uğraması sonucu oluşan bir dental hastalıktır. Diş…

Bebekler Ne Zaman Diş Hekimini Ziyaret Etmeli?

ek çok ebeveyn, çocuklarının diş sağlığı için onları diş hekimine götürmekte gecikebiliyor. Oysa ki erken…

Diş Hekimliğinde Sedasyon

Diş hekimliği uygulamalarında lokal anestezi, sedasyon ve genel anestezi önemli bir yer tutmaktadır. Dental işlemler…
WHATSAPP DESTEK