Bebekler Ne Zaman Diş Hekimini Ziyaret Etmeli?

Bebekler Ne Zaman Diş Hekimini Ziyaret Etmeli?

Bebekler Ne Zaman Diş Hekimini Ziyaret Etmeli?

Pek çok ebeveyn, çocuklarının diş sağlığı için onları diş hekimine götürmekte gecikebiliyor. Oysa ki erken çocuklukta hatta bebeklikte yapılan diş hekimi ziyaretleri, bebeklerin hem ağız ve diş sağlığı, hem de genel sağlıkları konusunda büyük önem taşır. Ağız ve diş̧ sağlığı, genel sağlığın da önemli bir bileşenidir. Bu nedenle, genel sağlık için iyi bir ağız hijyeninin sağlanması gerekmektedir. Aileler, bebeklerde ve küçük çocuklarda diş çürükleri olabileceğinin farkında olmasa da, çocuğun dişi çıkar çıkmaz çürümeye başlayabilir. Diş hekimine yapılan erken ziyaret, çocuklarda diş çürüğü riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Diş̧ çürüğü ve çürüğe bağlı oluşan problemlerin önüne geçilebilmesi için koruyucu ağız ve diş sağlığı uygulamalarına hayatın ilk yıllarında başlanmalıdır.

Bebeklerde ağız ve diş̧ sağlığının ilk adımını, çocuklarına koruyucu ağız diş̧ sağlığı uygulamalarına alışkanlık kazandıracak olan ebeveynlerinin yaklaşımları oluşturmaktadır. Ebeveynlerin koruyucu ağız ve diş̧ sağlığı uygulamaları hakkında bilgilendirilmesi, çocukların erken dönemde çürük risklerinin belirlenmesinde ve olası problemlerin önlenmesinde önemlidir. Diş hekimine gitmek için bebekte süt dişlerinin tamamının çıkmış olmasına gerek yoktur. Aslında çoğu ağız sağlığı uzmanı, çocuğun ilk süt dişi çıktıktan sonra veya en geç birinci yaş gününde ilk pediatrik diş hekimi ziyaretine götürülmesi gerektiği konusunda hemfikirdir. Ayrıca çocuğun diş̧ hekimi kontrol sıklığı 6 ayda bir olmalıdır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Zamanı

Pediatrik diş hekimlerinin öncelikli görevi, çocukları diş çürüklerinden korumaktır. Erken yaşta yapılan bu ilk muayenede amaç; aileye bebeğin dişlerinin çürümesini önlemek için neler yapması gerektiğini göstermek, anlatmak ve düzenli aralıklarla diş sağlığını kontrol etmektir. Çok küçük yaşlarda çocuklar duygularını kolayca ifade edemedikleri için ebeveynler bazen diş çürümesinin neden olduğu ağrıyı normal diş çıkarma veya diğer ağrı türleri ile karıştırırlar. Diş hekimi sadece diş çürümesi belirtilerini tedavi etmeyecek, aynı zamanda özel bakım gerektirebilecek durumlar, beslenme ve koruyucu uygulamalar hakkında da ebeveynleri bilgilendirecektir.

Diş etlerinde kızarıklık, diş çıkarma sorunları, kanama veya şişlik, çarpık büyüme vb semptomlar konusunda aileyi bilgilendirerek tedavi sürecini başlatmak, çocuğun diş ve çene yapısını, ısırmasını ve diş etlerini inceleyerek herhangi bir sorun olup olmadığına bakmak, hijyen konusunda tavsiyeler sunmak da pediatrik muayenede öne çıkan başlıklardır. Bunun yanında, çocuğun yeme alışkanlıklarını bir pediatrik diş hekimiyle erkenden tartışmak, onları diş dostu bir şekilde yemek yemeye teşvik etmek konusunda ipuçları almayı da mümkün kılar. Bebeği emzikten ayırmakta yaşanan zorluklar ya da diş çıkarma ağrısını hafifletmenin yolları konusunda da diş hekiminden alınan öneriler aileye oldukça fayda sağlar.

Bebeklikte başlayan diş hekimi ziyareti, bebeğin ağız sağlığının geleceğine önemli bir katkıdır. Alınan ilk diş hekimi randevusunun hem hekim hem de bebek ve aile için verimli geçmesi önemlidir. Bunun için önerilebilecekler şu şekildedir:

  • Bebekler sabah saatlerinde yorgun olabileceği için sabah erken saatlere randevu alınmaması tavsiye edilir.
  • Klinikteki bekleme odasında daha az vakit geçirmek ve bebeğin sıkılmasını önlemek için muayene öncesi yapılması gerekenler konusunda önceden bilgi sahibi olunmalıdır.
  • Hekime sorulacak tüm soruların önceden düşünülmesi muayenede hekimin bilgisinden en iyi şekilde faydalanmak açısından önem taşır.
  • Bebeğin veya çocuğun diş hekimi ziyareti öncesinde karnının doyurulması muayene sırasında ve sonrasında her iki tarafa da kolaylık sağlar.
  • Diş hekimi ve aile arasındaki pozitif iletişim çocuğa da yansır ve kaygılarını azaltmasına yardımcı olur.

Bebeklerde İlk Diş Muayenesi

Ebeveynlerin, bebeklerinin diş sağlığına gerekli önemi zamanında göstermeleri, ileride diş sağlıklarını korumak, önerilen doğru diş bakım rutinini edinmelerine yardımcı olmak ve sağlıklı gülümsemeleri açısından temel oluşturur. Bir çocuğun diş doktoruna ilk ziyareti eğlenceli olmalıdır. Ankara Bahçelievler DentArt Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, çeşitli diş hastalıklarını başarıyla tedavi eden uzman hekimlerden oluşmaktadır.

Pediatrik diş hekimlerimiz (çocuk diş hekimlerimiz), çocuklarınıza ve size profesyonel tedavi hizmeti sunmaktadır Kliniğimiz özel ihtiyaçları olan çocuklara da hizmet vermektedir. Kliniğimizdeki uzman hekim kadromuz ve çalışanlarımız, sizin ve çocuğunuzun tedavi süresince kendinizi konforlu hissetmeniz için gerekli özeni ve titizliği gösterir, tüm tedavilerinizi profesyonelce gerçekleştirirler.

 

Bebek diş doktoru, çocuk diş hekimi, en iyi çocuk diş doktoru, uzman çocuk diş hekimi, Sedasyon, Sedasyon ve anestestezi farkı, Diş tedavisi, Diş Hekimi, Ankara Diş hekimi, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, ankara en iyi diş hekimi

Similar Blog Posts

Genç Yaşta Diş Çürümesi

Genç Yaşta Diş Çürümesi, diş minesinin asidik saldırıya uğraması sonucu oluşan bir dental hastalıktır. Diş…

Diş Hekimliğinde Sedasyon

Diş hekimliği uygulamalarında lokal anestezi, sedasyon ve genel anestezi önemli bir yer tutmaktadır. Dental işlemler…

Diş Hekimliğinde Acil Durumlar Nelerdir?

Diş tedavisinde ani ve beklenmedik sağlık sorunları, hayatımızın her anında karşımıza çıkabilir. Ağız ve diş…
WHATSAPP DESTEK