Sedasyon

Sedasyon

Sedasyon, diş tedavilerinde kullanılan bir anestezi yöntemidir. Anestezi uzmanı tarafından hastanede ya da bir ağız diş sağlığı merkezinde, diş hekiminin ve yardımcısının içinde olduğu bir ekiple uygulanır. Ağız yoluyla alınan ilaçlarla veya enjeksiyon yoluyla verilen anestezi ilaçları kullanılarak gerçekleştirilir. Bu yatıştırıcı ilaçların kullanılması sayesinde ağız ve diş tedavileri sırasında hastaların rahatlaması, stresinin azaltılması, kaygı, fobi gibi olumuz durumların önüne geçilmesi, kısaca tedavi sürecinin daha konforlu hale getirilmesi sağlanır.

Genel anesteziden farklı olarak hastada bilinç kaybı söz konusu değildir, sadece geçici bir rahatlama ve hafıza kaybı meydana gelir. Ayrıca genel anestezide olduğu gibi hastanın boğazında bir tüp yoktur, hasta kendisi soluk alıp verebilir. Sedasyon işlemi sırasında hastanın nefes alış verişi yavaşlar ve kan basıncı biraz düşebilir. Bu sebeple, işlem sırasında bir anestezi uzmanı, hastanın tansiyon ve nabzını sık sıktakip eder. Uygulanan tedavi süresince hasta ve diş hekimi arasında diyalog devam eder, hasta, hekimin verdiği komutları yerine getirebilir durumdadır.

Sedasyon Diş Tedavisi

Diş tedavilerin de kullanılan lokal anestezi yönteminin yeterli olmadığı bazı durumlar vardır . Sedasyon ile diş tedavisi, hem çocuk hem de yetişkin hastalarda bir diş hekimi tarafından uygulandığında son derece güvenli bir yöntemdir. Tedavi sürecinde hem hekime hem de hastaya büyük kolaylık sağlayan etkili ve güvenli bir alternatiftir. Sedasyonla diş tedavisinin tercih edildiği durumlar özetle şöyle sıralanabilir:

  • Zihinsel veya gelişimsel rahatsızlığı bulunan hastalarda,
  • Şehir dışından gelmiş veya herhangi bir durumdan ötürü zamanı kısıtlı olan hastalarda,
  • Tedaviyi etkileyecek derecede fobi veya endişe yaşayan hastalarda,
  • Orta seviye zorluktaki veya uzun süreli diş tedavi süreçlerinde,
  • Gereğinden fazla büyümüş dil, aşırı öğürme refleksi gibi bazı elverişsizliklere sahip olan hastalarda,
  • Kalp veya tansiyon hastalarının lokal anestezi ortamını rahatlıkla tolere edebilmesi istendiğinde tercih edilir.

Sedasyon Neden Tercih Edilmeli?

Sedasyon, diş tedavisini kolaylaştıran ve hem hastaya hem de hekime avantajlar sağlayan bir seçenek olmasına rağmen, dikkate alınması gereken bazı riskleri de içinde barındırır. Özellikle ilaçlara karşı alerjisi olan hastalar veya bazı kronik sağlık sorunları olan hastalar için bu riskler daha yüksek olabilir. Her hastanın durumu bireysel olarak değerlendirilmeli ve hastaya en uygun tedavi yöntemi seçilmelidir. Bu nedenle, sedasyon kullanmadan önce uzman bir diş hekiminin değerlendirmesi ve danışmanlığı önemlidir. Diş tedavinizin sedasyon ile gerçekleştirilmesi tercihi gündeme geldikten sonra, diş hekiminiz sizden sağlık geçmişiniz ve kullandığınız ilaçlarla ilgili detaylı bilgileri talep eder. Bazı durumlarda buna ek olarak, kan ve idrar tahlilleri de istenebilir. Sağlık durumunuzla ilgili tüm bu bilgilerin sonucunda bir ön değerlendirme yapılır ve hekiminizin uygun görmesi durumunda sedasyon uygulanmasına karar verilir.

Ankara Sedasyon

Sedasyon işlemi öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Sedasyon sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalara uyum sağlamak, iyileşme sürecini hızlandırmaya ve komplikasyon riskini azaltmaya yardımcı olacaktır.

  • Genellikle, işlemden önceki 4 saat boyunca yiyecek ve içecek tüketmemeniz gerekir. Tok karınla gelmek bazı rahatsızlıklara sebep olabilir.
  • Sedasyon işlemi sonrası bazı yan etkiler şiddetlenirse veya endişe verici bir hale gelirse hemen sağlık uzmanınıza danışmalısınız.
  • İşleme bağlı olarak sedasyonun yarattığı uyku hali 2-3 saat kadar sürebilir. Bu nedenle, randevunuza gelirken yanınızda refakatçi bulunması faydalı olacaktır.
  • Sedasyon tedavisi sonrasında özellikle ilk birkaç saat boyunca ve takip eden günlerde dinlenmek ve yavaş hareket etmek önemlidir.
  • Tedaviden sonraki ilk birkaç saat boyunca beslenmeye sıvı gıdalarla başlamak daha iyidir.
  • Sedasyon sonrası, diş hekiminiz tarafından reçete edilen ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Bunlar, ağrı kesiciler, antibiyotikler veya diğer ilaçlar olabilir.
  • Tedaviden sonraki günlerde ağız hijyenine özen göstermek çok önemlidir. Diş hekiminiz, hangi yöntemleri kullanmanız gerektiği konusunda size tavsiyelerde bulunacaktır.

Ankara Behçelievler’de bulunan polikliniğimiz, çeşitli diş hastalıklarını başarıyla tedavi eden uzman hekimlerden oluşmaktadır. Ankara Bahçelievler DentArt Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde, tüm işlemleri güvenle gerçekleştirdiğiniz gibi, sedasyon ile diş tedavisini de rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Kliniğimizdeki uzman hekim kadromuz ve çalışanlarımız, tüm hastalarının konforu için kliniğe geldikleri ilk andan başlayarak gerekli özeni ve titizliği gösterir, tüm tedavilerini profesyonelce gerçekleştirirler.

 

Sedasyon, Sedasyon ve anestestezi farkı, sedasyon ile diş tedavisi fiyatları, sedasyon fiyatları, sedasyon öncesi hazırlık, ankara sedasyon, sedasyon nedir, sedasyon nasıl yapılır, sedasyon zararları, dentart, diş sıkma, diş hekimi, sedasyonla diş tedavisi, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, sedasyon yorumları, ankara en iyi diş hekimi

Similar Blog Posts

Genç Yaşta Diş Çürümesi

Genç Yaşta Diş Çürümesi, diş minesinin asidik saldırıya uğraması sonucu oluşan bir dental hastalıktır. Diş…

Bebekler Ne Zaman Diş Hekimini Ziyaret Etmeli?

ek çok ebeveyn, çocuklarının diş sağlığı için onları diş hekimine götürmekte gecikebiliyor. Oysa ki erken…

Diş Hekimliğinde Sedasyon

Diş hekimliği uygulamalarında lokal anestezi, sedasyon ve genel anestezi önemli bir yer tutmaktadır. Dental işlemler…

Diş Hekimliğinde Acil Durumlar Nelerdir?

Diş tedavisinde ani ve beklenmedik sağlık sorunları, hayatımızın her anında karşımıza çıkabilir. Ağız ve diş…
WHATSAPP DESTEK