Fazla Kahve ve Çay Tüketmenin Dişlere Etkisi

Fazla Kahve ve Çay Tüketmenin Dişlere Etkisi

Fazla Kahve ve Çay Tüketmenin Dişlere Etkisi

Fazla Kahve ve Çay Tüketmenin Dişlere Etkisi, yoğun miktarda kahve ve çay tüketme alışkanlığının, dişler üzerinde çeşitli etkileri olduğu bilinmektedir. Hem kahve hem de çay, doğal olarak renkli maddeler içerir. Düzenli ve aşırı tüketilmesi sonucunda dişlerde lekelenme ve renk değişiklikleri meydana gelmesine sebep olabilir. Fazla kahve ve çay tüketiminin dişler üzerindeki etkileri şöyle sıralanabilir:

1. Renk Değişiklikleri: Kahve ve çay, içerdikleri çeşitli maddeler nedeniyle dişlerin doğal beyazlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu içecekler, tanen adı verilen bileşenler içerir. Tanenler, renk bileşiklerinin dişlere yapışmasına neden olur. Bu bileşikler yapıştığında, arkalarında istenmeyen bir sarı renk bırakabilirler. Özellikle düzenli ve aşırı tüketimde dişler üzerinde sarı, kahverengi renk değişikliklerine veya lekeli bir görünüme sebep olabilir. Bu, estetik açıdan hoş olmamakla beraber dişlerin daha yaşlı veya sağlıksız görünmesine de yol açar.

2. Diş Minesi Üzerindeki Zararları: Kahve ve çay, içlerine şeker kondukları zaman asidik içecekler olurlar. Diş minesi, gözenekli bir yapıya sahiptir. Asidik içerikler, diş minesini aşındırarak mine tabakasının incelmesine ve dişlerin daha hassas hale gelmesine yol açabilir. Bu durum, sıcak- soğuk içeceklerin ya da yiyeceklerin tüketimi sırasında hassasiyet hissine neden olabilir.

3. Diş Çürümesi Riski: Gün boyu fazla miktardaki şekerli kahve veya şekerli çay tüketimi, dişlerde çürük oluşumu riskini arttırabilir. Bakteriler şekerle gelişir, bu nedenle içeceklerdeki krema, aroma şurubu veya şeker, bakterilerin çoğalması için mükemmel bir ortamdır. Aşırı kahve ve çay içme alışkanlığı, ağızda asit salgılayan bu bakterileri aktive eder. Diş yüzeyinde yaşayan bu bakteriler sonuç olarak dişlerin çürümesine neden olur.

4. Ağız Kuruluğu: Fazla tüketilen kahve ve çay, içerdikleri kafein nedeniyle ağızda kuruluğa neden olabilir. Ağız kuruluğu sonucunda tükürük akışında azalma meydana gelir. Tükürük, dişlerin temizlenmesine doğal olarak yardımcı olan bir koruyucu mekanizmadır. Azalan tükürük akışı, diş çürükleri ve diğer ağız sağlığı sorunlarının oluşma riskini artırabilir.

5. Ağız Kokusu: Çok fazla kahve ve çay içmenin bir başka yan etkisi de ağızda oluşan kötü kokudur. Kafein, ağızda tükürük akışını azaltabilir ve tükürük olmadan bakteriler daha hızlı çoğalır. Ağız içinde oluşan fazla bakteri de hoş olmayan ağız kokusuna neden olabilir.

Diş Çürümesi

Kahve ve çay tüketiminden kaynaklanan bu olumsuz etkileri azaltmak için bazı bireysel önlemler almak mümkündür. Örneğin; kahve veya çay tükettikten sonra ağzınızı suyla çalkalayarak ya da yarım saat bekledikten sonra dişlerinizi fırçalayarak leke oluşma ihtimalini azaltabilirsiniz. Bazı yiyecekleri tüketmek dişlerinizi doğal olarak temizlemenize yardımcı olabilir.

Kahve diş ağrısına iyi gelir mi? Çay ve kahveyi şekersiz tüketmeli ya da bu içeceklerin yerine süt ve süt ürünleri tercih etmeli, yanında atıştırılan şekerli yiyeceklerden kaçınmalısınız. Lifli meyveler ve sebzelerin tüketilmesi diş sağlığı üzerinde güçlü bir olumlu etkiye sahiptir. Lifli yiyecekler çok fazla çiğneme gerektirir. Bunun sonucunda, asidi etkisiz hale getirmeye yardımcı olmak için ağızda daha fazla tükürük üretilmesine yardımcı olur. Bu yiyecekler aynı zamanda lifleriyle fırçalama etkisi yaratır ve dişlerin temizlenmesine yardımcı olur. Tüm bu önlemlerin yanında, dişleri günde en az iki kez fırçalayarak, diş ipi kullanarak ve rutin diş hekimi kontrolleriyle diş sağlığınızı korumak oldukça önemlidir.

Kahvenin Dişlere Etkileri?

Diş hekiminiz, dişlerin üzerinde oluşmuş lekeleri gidermek için diş beyazlatma (bleaching) ve/veya profesyonel diş temizliği gibi çözümler sunabilir. Kahve diş etine zarar verir mi? Aşırı kahve ve çay tüketenler diş beyazlatma işleminden sonra bu alışkanlıklarından vazgeçmediği takdirde, kısa zamanda diş renginde tekrar bozulmalar görülebilir. Genellikle beyazlatma işleminin yaklaşık bir yıl sonra tekrarlanması gerekebilir.

Dent-Art çatısı altında diş beyazlatma (bleaching) ve profesyonel diş temizliği gibi işlemlerinizi güvenle gerçekleştirebilirsiniz. Sizin için en uygun tedavi seçenekleri hakkında DentArt uzman hekim kadromuzdan bilgi alabilirsiniz.

 

Diş, Diş Çürümesi, Dentart, Diş tedavisi, Kahve diş etine zarar verir mi, Kahve diş ağrısına iyi gelir mi, Türk kahvesi diş ağrısına iyi gelir mi, Diş ağrısı varken kahve içilir mı, Kahve diş ağrısını arttırır mı, Siyah çay diş ağrısına iyi gelir mi, Kahve diş sarartır mı, Sabit zirkonyum protezler, Sabit metal destekli protezler, Lamina (Yaprak) Porselenler, gündüz diş sıkma, Kahve diş etine zarar verir mi, Kahve diş ağrısına iyi gelir mi, Türk kahvesi diş ağrısına iyi gelir mi, ankara en iyi diş hekimi

Similar Blog Posts

Genç Yaşta Diş Çürümesi

Genç Yaşta Diş Çürümesi, diş minesinin asidik saldırıya uğraması sonucu oluşan bir dental hastalıktır. Diş…

Bebekler Ne Zaman Diş Hekimini Ziyaret Etmeli?

ek çok ebeveyn, çocuklarının diş sağlığı için onları diş hekimine götürmekte gecikebiliyor. Oysa ki erken…

Diş Hekimliğinde Sedasyon

Diş hekimliği uygulamalarında lokal anestezi, sedasyon ve genel anestezi önemli bir yer tutmaktadır. Dental işlemler…

Diş Hekimliğinde Acil Durumlar Nelerdir?

Diş tedavisinde ani ve beklenmedik sağlık sorunları, hayatımızın her anında karşımıza çıkabilir. Ağız ve diş…
WHATSAPP DESTEK